Det gode barselsbesøg

Du skal besøge din søster, din veninde eller din svigerdatter, der lige har gennemført, hvad der føltes som et maraton. Men hvad skal du forvente og hvordan skal du håndtere det første besøg, så det bliver en god oplevelse for alle? I dette indlæg kommer vi med gode råd og ideer, så det bliver en god oplevelse for alle.
Hvis du selv har født, kan du måske huske den nye følelse af ubetinget kærlighed, usikkerhed, træthed og stolthed. På trods af, at den nybagte mor med stolthed gerne vil vise sit nye guld frem til hele verden, så har hun lige præsteret noget, der minder om et maraton uden at kunne træne sig op til det. Så selvom du mener, alt det bedste, så husk at alt er nyt og de nybagte forældre sætter reglerne.

Kom aldrig uanmeldt og bliv aldrig for længe

Det lyder måske lidt hårdt, men husk at de nybagte forældre skal i gang med at lære deres nye guldklump at kende – og den bedste måde, de gør det på, er gennem masser af tid og ro. Så selvom du gerne vil se dit barnebarn eller din nevø, så hellere små korte besøg og husk altid at komme, når det passer forældrene bedst. Der er nemlig ikke noget værre end at have besøg, hvis man for eksempel kæmper med at få amningen op at køre eller er i total søvnmangel.
Husk også at komme til tiden! Der er mere koordinering af et barselsbesøg, end man måske lige skulle tro. Lad dine hunde og eventuelt også børn blive hjemme, medmindre det er lidt større børn, der forstår at forholde sig roligt og som får noget ud af besøget. Ellers er det måske i virkeligheden dit eget behov og ikke sønnikes.
Hvis du og forældrene er en del af en større vennegruppe, kan I eventuelt forsøge at koordinere besøgene, så I går sammen to-og-to eller flere. På den måde bliver det mere overskueligt for forældrene.

Pres ikke de nybagte forældre

Ja, vi ved godt, du længes efter at holde den lille nyfødte baby og dufte, nusse og kysse familiens nye medlem! Men husk endelig at spørge om lov først og hør efter og respekter dét, forældrene svarer/siger.
Vi ved også godt, at barnet er det skønneste og mest fantastiske, du nogensinde har set, men bare rolig; babyen er kommet for at blive. Så hvis moren ikke har det godt med at give babyen fra sig, eller hvis babyen lige er faldet i søvn, så bliv ikke fornærmet. Du skal nok få lov til at holde ham/hende en anden gang, men båndet mellem moren og barnet er ekstra stærkt lige nu og bør altid respekteres. Hvis du er så heldig at få lov til at holde babyen, så husk at kort er godt. Du skulle jo gerne få lov til at holde barnet igen næste gang 😉
Så giv forældrene plads og tag det i deres tempo. Hvis de mangler råd eller vejledning, så skal de nok selv spørge, så du behøver derfor heller ikke komme med 17 gode råd eller fortælle, hvordan man gjorde ’engang’.

Tag selv mad, kage eller snacks med

Forvent ikke at de nybagte forældre har tid eller overskud til at sørge for deres gæster, så vær en god gæst og tilbyd at tage kage eller boller med. Tilbyd også gerne at dække bord eller sætte kaffen over, når du kommer, mens forældrene højst sandsynligt har travlt med at passe baby og finde deres nye roller.
Så sænk forventningerne og vær så hjælpsom som muligt. Du kan også tilbyde at tage eventuelle søskende med ud og gå en tur eller på legeplads. Det er både dejligt for forældrene, og samtidig får den ældre søskende lidt opmærksomhed og sjov ud af besøget. Du kan også tilbyde at se efter babyen, mens mor tager et bad, en lur eller lignende. Dette kan især være relevant for enlige mødre. Men igen, bliv ikke fornærmet, hvis der takkes nej. Mor/far bestemmer og de skal skam nok huske, at du overhovedet tilbød din hjælp.

Vis respekt og tålmodighed

Et helt overordnet råd er egentlig bare at vise respekt og tålmodighed før, under og efter besøget. Nybagte forældre er trætte og ikke alle relationer er stærke nok til, at moderen vil blotte sin sårbarhed – for eksempel i forbindelse med amning, blødning efter fødslen, søvnmangel, rod i hjemmet osv.
Sørg derfor for at lade mor og barn amme i fred, da amning er intimt og derudover lige skal det lige læres! Både af moren og af barnet.
Hvis baby sover eller falder i søvn under besøget, så vis forståelse og vær stille. Tilbyd eventuelt at besøget slutter, hvis baby falder i søvn. Og hvis du er af en ældre generation så vær især opmærksom på at vise forståelse – også for de nye måder at gøre ting på. Vær interesseret og lyttende.

Du kan også tilbyde at tage billeder af familien sammen og sende dem efterfølgende. Dog bør du her altid huske at spørge, inden du for eksempel lægger billeder på Facebook og Instagram. Det er nemlig langt fra sikkert, at de nybagte forældre ønsker deres baby på de sociale medier, hvilket er deres afgørelse og dermed er det den, du skal respektere.

I den første tid efter fødslen kan du også hjælpe ved at være opmærksom på, om moderen oplever svære dage, virker trist osv., hvilket kan være tegn på fødselsdepression. Det samme gælder i øvrigt for mænd.

De uskrevne regler

Udover ovenstående er der også en masse andre uskrevne regler, du bør have in mente, inden du skal på barselsbesøg. Herunder ser du 9 af dem:

  1. Husk på at hormonerne stadig raser i den nybagte mor, så bær over med hende.
  2. Hvis du ikke har noget pænt at sige så hold mund – både angående barnets navn, huden, håret, næsen etc.
  3. Ikke kom på besøg, hvis du er forkølet eller det, der ligner.
  4. Vask hænder når du ankommer.
  5. Hvis du er ryger, så hold afstand.
  6. Spar på parfumen!
  7. Kom kun med gode råd, hvis du bliver spurgt.
  8. Husk endelig at sige til moren, at hun gør det godt.
  9. Husk at medbringe en barselsgave.

Hvad skal du give i barselsgave?

Selvom der er blevet brugt mange tusind kroner på at købe ind til den lille ny, så er barselsgaven en vigtig og kærlig gestus. Førhen har du måske købt gaver til de kommende forældre, men nu er babyen kommet til verden og du giver derfor nu den første gave til det lille nye menneske. Og bare rolig… Selvom forældrene nok allerede har købt sig fattige, er der helt sikkert stadig noget, de mangler. Men hvad?

For at gøre det nemt har vi lavet en barselspakke, hvor vi sammensætter den perfekte pakke med ting, som forældrene helt sikkert kan bruge til deres lille ny. Vi har et stort udvalg af nusseklude, håndklæder, vaskeklude, stofbleer, bodyer, bukser, strømper, huer, hagesmækkernattøj og cremer. Hvis du køber barselspakken, får du samtidig hele 20% ekstra i pakken! Barselpakken er også ideel, hvis man er flere, der går sammen om gaven.

Det er også en god ide at købe en lille gave til eventuelle større søskende, så det også handler lidt om dem og deres nye rolle i familien. Men når du vælger gave til storesøster/storebror, så undgå larmende legetøj eller ting som maling, modellervoks, perleplader osv. Det er nemlig svært at holde øje med den slags, når man ammer.

Derudover er der også flere og flere, der køber en gave til forældrene. Det kunne eksempelvis være et gavekort til spa/massage/frisør/babyfotograf/take away – eller det kunne være ammetøj til mor samt noget lækkert chokolade. 
Ligegyldigt hvad, så er et godt barselsbesøg første skridt på vejen mod et godt forhold til den lille ny samt en måde at vise forældrene din støtte på.

Vi ønsker dig en rigtig god fornøjelse med barselsbesøget! Og til alle kommende forældre, der læser med: Del endelig denne artikel, så svigermor, søster og veninderne ser alle de gode råd 😉

Maria Krogh, Mor & Indehaver af Børnekrogen.dk


You may also like

Se alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post